ענף הנדל"ן הוא נושא חם שמרבים לעסוק בו, אבל יש כמה מונחים מקצועיים השייכים לענף שלא כולם מכירים ובהחלט כדאי להכיר לפני שמבצעים עסקת נדל"ן, בין אם בתור הקונים או המוכרים בעסקה. אחד המושגים הללו הוא "הערת אזהרה בטאבו". על מה מדובר, איך רושמים הערה כזאת ומדוע זה כה חשוב?!?
בהנחה שאתם נמצאים לפני קניית דירה ראשונה או אפילו נמצאים בתהליך עצמו, בין אם מדובר על קניית דירה מקבלן, בעיקר כאשר מדובר על קניית דירה על הנייר, כזה שבבניין שטרם קיבל את כל האישורים להקמתו או שהוא בשלבי טרום מכירה עדיין או קניית דירה יד שניה, כדאי מאוד להכיר את אחת המונחים הכי חשובים בענף הנדל"ן – הערת אזהרה בטאבו.
מה זה הערת אזהרה בטאבו?
הערת אזהרה בטאבו היא רישום במרשם המקרקעין (טאבו) שיש התחייבות של בעל הנכס כלפי אדם אחר ולכן לא ניתן לבצע עסקאות כפולות או מנוגדות למה שרשום בה. דוגמא טובה לשימוש בהערת אזהרה הוא רישום שלה לטובת קונה של דירה על ידי עורך דין מקרקעין. ברגע שיש רישום שהדירה מיועדת עבורו בלבד, בעל הדירה לא יכול למכור אותה לקונים אחרים והיא למעשה איננה פנויה למכירה.
מה קורה במצב שאין הערת אזהרה?
יש מקרים שאין רישום בטאבו לנכסים מסוימים מסיבות כאלו ואחרות. רובם רשומים ברשומות נוספות ברשות מקרקעי ישראל או אצל הקבלן שבנה את המבנה. בעל הרשומה צריך לתת הסכמתו לרישום בטאבו במצב שכזה ואם הסכים לכך אז הרישום יבוצע ברשם המשכונות שבמשרד המשפטים.
האם יש כמה סוגים של הערות אזהרה?
יש כמה סוגים של הערות אזהרה וכדאי מאוד לקבל יעוץ משפטי וליווי מקצועי של עורך דין קניית דירה שמבין בכך, כדי לוודא שתאם אכן מוגנים היטב בעסקה ומבצעים רישום תקין.
סוגים של הערות אזהרה בטאבו:
- התחייבות לביצוע העסקה – הרישום הזה מבטיח לקונה את זכותו החוזית על הנכס.
- הסכמה של צד שלישי – הערה שמחייבת את האישור של צד שלישי בעסקאות הקשורות לנכס. דוגמא לכך היא הורה שמעביר את בעלות הדירה לאחד הילדים שלו אבל מתנה זאת בהערת אזהרה שמחייבת אישור שלו למכירה הלאה.
- משכנתא מהבנק – הבנקים לא לוקחים סיכונים ולכן מבקשים רישום הערת אזהרה של דירה שקיבלה מהם משכנתא, כך שהדירה רשומה לטובת הבנק כל עוד לא נפרעו כל החזרי המשכנתא של בעלי הדירה.
- תמ"א 38 יזם וקונים – בעסקאות של תמ"א 38 קבלת ההסכמות של הדיירים לעסקה הוא לעתים ארוך וקשה ולכן יש יוזמה של היזמים להאיץ זאת באמצעות רישום הערת אזהרה לפרויקט שמציין שהמכירה רלוונטית רק למי שחותמים עם הסכם.
- עיקול של הנכס – הוצאה לפועל, מס הכנסה או בית המשפט יכולים לדרוש הערת אזהרה על נכס של חייב כדי למנוע ממנו אפשרות מכירה של הנכס כל עוד לא הסדיר את החובות שלו אליהם.
יש הערות אזהרה מסוגים נוספים אך אלו היותר נפוצים. המחיר הנוכחי של רישום הערת אזהרה בטאבו הוא 125 ₪ וביטול של הערת אזהרה בטאבו עולה 74 ₪.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורך דין ארז בורג, עורך דין מקרקעין בצפון, אשר מעניק ליווי משפטי למוכרים וקונים בעסקאות מקרקעין. אם אתם מחפשים עורך דין מקרקעין בחיפה או עורך דין מקרקעין בקריות – עו"ד ארז בורג הוא הכתובת!